Yoga

Yoga bestaat uit geestelijke en lichamelijke oefeningen en is ongeveer 5000 jaar geleden in India ontstaan.

Alhoewel yoga in India ontstaan is, heeft het nu de hele wereld veroverd!

Het woord yoga betekent "één zijn", dit kan bereikt worden door een evenwicht te vinden tussen lichaam en geest door middel van bewegingen, houdingen, ademhaling, ontspanning en meditatie.

Op lichamelijk vlak biedt yoga veel voordelen en wordt vaak in de sportwereld gebruikt om spieren, pezen en gewrichten te rekken. Maar eigenlijk is yoga veel meer dan lichamelijke oefeningen en heeft het tot doel om een lichamelijk, emotioneel,psychologisch en spiritueel evenwicht te vinden.

Er bestaan veel verschillende strekkingen binnen yoga. Ikzelf heb me toegelegd op Ashtanga yoga en Yin yoga.

Ashtanga yoga

Ashtanga yoga bestaat vermoedelijk al 5000 jaar, maar is sinds 1927 weer op de kaart gezet door Sri K. Pattabhi Jois en Sri Krishnamchary. Sri Krishnamchary ontdekte de Yoga Kuruntha, een eeuwenoud manuscript waarin een methode van duizenden jaren geleden wordt beschreven. Hieruit selecteerde hij zes series van elk zo'n veertig poses in een vaste volgorde. De Primaire Serie ontgift en brengt het lichaam in balans. De Intermediaire Serie zuivert het zenuwstelsel door het openen van de energiekanalen. De Advances Series A, B, C en D bevorderen de integratie van kracht en gratie, waarbij een hogere mate van flexibiliteit en nederigheid een rol spelen.

Tijdens de les gebruik ik voornamelijk asana's (houdingen) uit de primaire serie.

Een eigenschap van Ashtanga Yoga is Trsthana, wat zoveel betekent als de eenheid van de drie plaatsen van aandacht of actie: houding, ademhalingstechniek en aandachtspunt of dristhi. Deze drie zouden in harmonie met elkaar uitgevoerd moeten worden.

Yin yoga

Yin yoga is een van hatha yoga afgeleide, uitdagende yoga vorm door de manier waarop de houdingen worden uitgevoerd. De houdingen worden op een passieve, maar wel intensieve manier beoefend en lang aangehouden (ongeveer 3 tot 5 minuten) waarbij spieren zoveel mogelijk ontspannen blijven. Zo bestaat er de mogelijkheid om de eigen grenzen te leren kennen en te verleggen. Het effect van Yin yoga-houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker lichaam.

Het stimuleert ook meridianen en organen en het bereidt de geest voor op meditatie. Yin yoga is de tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Doordat de houdingen een lange tijd worden aangehouden heeft deze vorm van yogabeoefening een rustgevend en meditatief effect.

Bij de meeste sporten worden de spieren aangespannen om nadien te ontspannen. Bij Yin yoga gaat het erom de spieren zoveel mogelijk los te laten en is het dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken. Het grootste effect wordt bereikt wanneer Yin yoga wordt beoefend in combinatie met een yang yogavorm, zoals Ashtanga Yoga. Ook kan deze yogavorm een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness.

Voor de juiste balans tussen beide bestaat een Yin yogales uit een afwisseling van langer vasthoudende yin houdingen en korte yang posities.